För många är minnesstunden en viktig del av begravningen. Under ceremonin svallar känslorna, tankar flyger omkring och många mår i ärlighetens namn inte så bra när de går ut genom kyrkporten efter ceremonin.
Där har minnesstunden en vital funktion att fylla. Här får vi äntligen en chans till samtal sinsemellan, något som näppeligen är möjligt under ceremonins gång. Det vore dessutom oartigt. Men när vi slår oss ned vid bordet i samlingslokalen kan vi tala med varandra – om den döde, om vår relation till henne eller honom och om våra tankar, känslor och minnen.
Vill man istället ordna med förtäring själv får man ha i åtanke att man får sköta även borddukning, servering, diskning och städning på egen hand.
Vad ska man bjuda på?
Egentligen spelar det inte så stor roll vad man bjuder på. Vill man hålla det enklast möjligt kan man köpa in tårta och fikabröd och någon dricka, och brygga kaffe till gästerna. Då blir det inte heller så enormt mycket plock och disk efteråt.
Men man kanske ska ta med i beräkningen hur lång tid som kan ha gått sedan gästerna senast fick något i magen. Är det långväga gäster eller ceremonin och minnesstunden drar ut på tiden kan det vara lämpligt att bjuda på något lite matigare.